Favoriete kunstwerken van wethouder Bé Emmens

 

De heer B. Emmens is wethouder voor de gemeente Zoetermeer en heeft Economische Zaken en Werkgelegenheid, Informatiebeleid en Automatisering, Strategische Ontwikkelingen en Kunst en Cultuur in zijn portefeuille. Een kunstcommissie kan bepalen welke kunstenaar er wordt gevraagd een kunstwerk te vervaardigen en een programma van eisen opstellen. De gemeenteraad wordt veelal in kennis gesteld van ontwerpen, zeker wanneer het de inrichting van openbare ruimten betreft. Over zijn mening over en kijk op Kunst en Cultuur in onze stad wilden wij graag meer weten en wij vroegen Bé Emmens een top vijf samen te stellen van zijn favoriete kunstwerken. Hij heeft ervoor gekozen om verschillende aspecten te belichten en zijn top vijf bestaat dan ook uit kunst aan de muur, een beeld van een persoon, een beeld in omgeving, integratie van kunst in gebouwen en architectuur. Emmens ziet het liefst dat kunst geďntegreerd is met zijn omgeving en daar iets aan toevoegt.

 

1 Kunst aan de muur

“We hebben echt wel veel kunstenaar in Zoetermeer. De jaarlijkse open atelierdagen zijn een uitstekende manier om kennis te maken met de Zoetermeerse kunstenaars,”  aldus Bé Emmens. Mons, schilder van ‘Burning Red with a lily’ werkt in zijn atelier in de ‘Baztille aan de Rokkeveenseweg. Na de Kunstacademie in Rotterdam is Mons gaan reizen door Afrika, Amerika en de Cariben om verschillende vormen van kunst te bestuderen. In al deze landen heeft hij werk verkocht en achtergelaten. Na enkele jaren in Amsterdam gewoond en gewerkt te hebben, keerde hij terug naar Zoetermeer waar hij zich aansloot bij ‘Baztille’. Zijn werk bestaat uit een combinatie van abstractie en realisme, met de realiteit en dromen als inspiratiebronnen. ‘Baztille’ is een ateliercomplex waar vijftien beeldend kunstenaars werken die een bijdrage leveren aan het beeldend kunstklimaat in Zoetermeer. In ‘Baztille zijn veertien ateliers, een gastatelier en een centrale werkplaats gehuisvest. Het gebouw is in 2001 in gebruik genomen.

 

2 Beeld in omgeving

Het beeld ‘Man die vuur geeft’ is speciaal ontworpen in opdracht van de gemeente Zoetermeer om op de Rozenberg in het Burgemeester Hoekstrapark (Rokkeveen) geplaatst te worden. Begin 2004 werd het beeld onthuld. Het beeld werd spoedig daarna door vandalen vernield en is thans in reparatie. Een hardstenen trap leidt naar een plateau waarop de ‘Man die vuur geeft’ staat. Het beeld staat opvallend naast zijn sokkel in plaats van erop. Op de sokkel is een gedicht te lezen dat naar het beeld verwijst:

Ik brand heviger dan mag en voorzien

Ik brand en niet alleen voor mezelf

Maar ook om anderen vuur en licht te geven

Op diezelfde manier

Heb ik vuur en licht van anderen gekregen

Het lijkt alsof het beeld iemand een vuurtje wil geven, maar volgens het gedicht zit er meer achter het gebaar en gaat het om het brandend houden van de vlam van de kunst. Er bestaan vier exemplaren van dit beeld, de overige drie staan in België, Duitsland en Frankrijk. Jan Fabre is een veelzijdig kunstenaar die naast beeldhouwer ook tekenaar, decorateur en theatermaker en -regiseur is.

Foto onderschrift: De thans lege Rozenberg en de ‘Man die vuur geeft’.

 

3 Beelden van personen

“Een nieuwe stad als Zoetermeer heeft weinig stand- en borstbeelden van historische figuren, hoewel we straten hebben genoemd naar leden van het koninklijk huis, schrijvers, cineasten, oorlogshelden en dergelijke”. Volgens Emmens staat er een mooi borstbeeld aan de Mahatma Gandhisingel in Rokkeveen. Het borstbeeld van Mahatma Gandhi is in 2001 gemaakt door de Indiase kunstenaar Ramesh Bisht. Een bijzonder borstbeeld volgens Emmens, omdat de beeltenis niet te paard op een hoge sokkel staat, maar klein en fijn is, zoals bij een verdraagzaam man hoort. Het beeld is een schenking van het Indiase bedrijfsleven en werd in mei 2001 onthult door de ambassadeur van India.

 

4 Integratie in/aan gebouwen

Volgens Bé Emmens wordt er in Zoetermeer veel functioneel gebouwd en zou het leuk zijn als er tevens vanuit de vormgevingskant gebouwd zou worden. Goede voorbeelden zijn volgens hem het Woonhart, het Stadstheater en de bioscoop. Ook de glaswand van het multifunctionele welzijnsgebouw in de Hodenpijlstraat in Oosterheem vindt hij een mooi voorbeeld van kunsttoepassing in/aan een gebouw. Het is een zeefdruk op glas dat maar liefst 22 bij 7.50 meter meet. De kunstenares Titia Ex weet van alledaagse voorwerpen iets bijzonders te maken door het gebruik van licht, kleur en beweging.

 

5 Architectuur

Bé Emmens:”Het Bouwhuis zal een belangrijke aanvulling worden op de in Zoetermeer gerealiseerde hedendaagse architectuur.” Het gebouw is in aanbouw en wordt gerealiseerd in opdracht van het Algemeen Verbond van Bouwbedrijven, een werkgeversorganisatie in de bouw. Het is nog even onzeker geweest of het kantoor in Zoetermeer gebouwd zou worden, mede door bemoeienis van een tweetal ministeries. Toch zijn vorig jaar de werkzaamheden gestart. Klundert Architecten is geen onbekende in Zoetermeer. Eerder al realiseerden zij appartementen in Rokkeveen en bouwen zij aan woningen in Noordhove en Oosterheem.

 

Nieuwsblad Zoetermeer, 2005