Echte boekenwurmen

 

 

Van 9 tot 19 maart vindt de 70ste boekenweek plaats. Centraal staan boeken over onze geschiedenis: ‘Spiegel van de Lage Landen’ is dit jaar het thema. Het boekenweekgeschenk is de nieuwe roman van Jan Wolkers, Zomerhitte. Verder is er een speciaal boekenweekmagazine verkrijgbaar en krijgt u in de bibliotheek de Boekenweektest, een boekje met elf leesfragmenten en bijbehorende tekeningen. Diverse boekenwinkels en bibliotheken in Zoetermeer nemen deel aan de boekenweek. Wij vroegen diverse mensen naar hun ervaringen rondom de  boekenweek dit jaar en naar hun persoonlijke favoriete boeken en schrijvers.

 

1 Historische romans

Kitty Geerts werkt tussen de boeken, leest dolgraag en schrijft momenteel aan haar eigen historische roman! De medewerkster van Ribberink in het Stadshart praat vol enthousiasme over haar favoriete boeken en schrijvers.

 

De medewerkers van Ribberink kijken ieder jaar uit naar de boekenweek. Het is leuk om het boekenweekgeschenk cadeau te doen en het is extra druk in de winkel. Kitty citeert een rake opmerking van een klant na de mededeling dat het boekenweekgeschenk helaas niet meet voorradig was: “Dat geeft helemaal niet, ieder boek is een geschenk”. De boekenwinkel biedt leesvoer in diverse genres, waaronder spanning, literatuur, jeugd, koken en reizen. Het liefst zet Kitty haar tanden in een historische roman. Nu leest ze ‘Bezoek van de lijfarts’ door Per Olov Enquist. Ook schrijfster Hella Haasse behoort tot haar favorieten. Ze kan ongeduldig worden van ‘verzonnen literatuur’ en leest graag over zaken die echt gebeurd zijn of nieuwe interpretaties van oude gegevens. Al geruime tijd werkt Kitty aan haar eigen historische roman over koning Willem 1. Het vele researchwerk omschrijft zij als een soort detectivewerk. Uiteraard moet er veel gelezen worden, maar ook musea bezoek om bijvoorbeeld voorwerpen uit desbetreffende periode te bekijken maakt deel uit van de researchwerkzaamheden. Kitty hoopt de roman deze zomer af te ronden en deze aan te bieden aan een uitgever. Zij heeft er dan bijna vier jaar aan gewerkt. Het mooie aan lezen vindt Kitty dat het grenzeloos is. “Schrijvers nemen je mee naar China, de maan of diep de zee in.”

 

 

2 Een alleslezer

Monique de Jong is bedrijfsleidster van Paagman in het Stadshart, waar zij de scepter zwaait over vele vierkante meters boeken en een twaalftal collega’s. Het aanbod van leesmateriaal is groot en divers, waaronder reisgidsen, boeken over natuur en tuinieren, kunst, wetenschap en psychologie. Het is beduidend drukker in de winkel gedurende de boekenweek. Sommige mensen hebben hun aankoop speciaal uitgesteld tot deze week en klanten bellen om te informeren of het boekenweekgeschenk nog in voorraad is. Voorlopig zijn er nog voldoende exemplaren! Volop aandacht is er ook voor het thema Vaderlandse Geschiedenis, maar liefst drie tafels zijn ingericht met speciale  uitgaven. Zodra Monique tijd heeft, slaat zij een boek open. ‘In de Ban van de Ring’ van Tolkien behoort tot haar persoonlijke favorieten. Verder is er niet een bepaald genre dat haar voorkeur geniet, Monique leest van alles, van jeugdboeken tot Engelse romans. Gemiddeld worden er dagelijks maar liefst tien nieuwe titels aangeboden en het spijt Monique regelmatig dat zij niet meer tijd heeft om te lezen. Zij vindt het heerlijk om tussen de boeken te werken. Door de verse aanvoer van nieuwe titels wordt het nooit saai, het contact met de klanten is leuk en de samenwerking met het hechte team medewerkers is erg belangrijk.

 

 

3 Van Nederlandse bodem

Ook in de bibliotheek wordt er volop aandacht besteed aan de boekenweek. Zo wordt er het boekje ‘Boekenweektest 2005’ weggegeven waarin Joost Swarte fragmenten uit elf boeken over de Nederlandse geschiedenis voorzien heeft van illustraties. Ook is er een tentoonstelling ingericht met boeken die betrekking hebben op het thema van de boekenweek. Marianne van Seters is werkzaam in de Zoetermeerse bibliotheek waar zij inlichtingenwerk verricht. Daarnaast leidt zij diverse leeskringen. Marianne heeft Nederlands gestudeerd en is al achttien jaar werkzaam in bibliotheken. Zij is van mening dat een boek het best gelezen kan worden in de taal waarin het oorspronkelijk geschreven is. Het zal u dan ook niet verbazen dat haar favoriete schrijvers allemaal van Nederlandse bodem zijn. ‘Max Havelaar’  is één van haar favoriete boeken, omdat de inhoud na vele jaren nog steeds actueel is. ‘Eline Vere’ van Couperus geeft een prachtig tijdsbeeld van Den Haag en is na al die jaren nog steeds goed leesbaar. En ook ‘De donkere kamer van Damokles’ van W.F. Hermans staat op haar lijstje. Naast deze literaire romans die zij ook voor haar leeskringen leest, kan Marianne op vakantie genieten van een spannende detective. Eigenlijk leest zij overal en altijd, maar haar favoriete leesplekje is in het zonnetje in de tuin.

 

 

4 Duizenden pagina’s

Marcella de Neve valt op in de bibliotheek, omdat zij met zes dikke boeken onder de arm loopt. Zij vertelt dat zij volgende week voor 2,5 maand naar het buitenland vertrekt en voldoende leesvoer wil meenemen. De zes boeken zijn van de hand van Bodie en Brock Thoene en gaan over Jeruzalem. Marcella leest graag historische romans, het liefst met een christelijke grondslag. Francine Rivers behoort tot haar favoriete schrijvers. Marcella leest veel in de trein en voor het slapengaan. Zij vertrekt voor een aantal maanden naar Houston in Amerika om daar als vrijwilligster te werken voor een advocatenkantoor dat doodsstrafzaken behandelt. Zij zal zich inzetten om te voorkomen dat de doodstraf wordt opgelegd. Ook een woordenboek Nederlands - Engels gaat mee over zee.

 

 

5 Spanning of luchtig

Bij Bruna in Seghwaert werkt Karin van der Meer als eerste verkoopster. Zij is hier al acht jaar met veel plezier werkzaam. Er zijn diverse boeken in diverse genres verkrijgbaar, waaronder romans, thrillers, boeken voor de jeugd, reisboeken en kookboeken. Ook hier zijn alle exemplaren van ‘Zomerhitte’ al vergeven wat de  populariteit van de boekenweek nog maar eens onderschrijft. Karin leest erg graag, het liefst romans met een flinke dosis spanning, zoals de boeken van het duo Nicci French. Ook boeken gebaseerd op waargebeurde feiten leest ze graag, bijvoorbeeld ‘Fatwa’ van Jacky Trevane of ‘Bankok Hilton’ van Sandra Gregory waarin de schrijfster vertelt over haar ervaringen in een Thaise gevangenis. Maar ook luchtig leesvoer als ‘Shopalicious’ van Sophie Kinsella is in haar boekenkast te vinden. Karin leest voornamelijk in het weekend en tijdens de vakantie.

 

 

Nieuwsblad Zoetermeer, maart 2005