Bands met hitpotentie 

Ordeloos, covers, een zilveren meer, ambitie en juwelen. Wat hebben deze woorden gemeen? Het zijn vrije vertalingen van bandnamen. Zoetermeerse ‘amateur’bands die veel in hun mars hebben en zorgen voor een spetterend avondje uit. Zoetermeer kent tal van bands die hard aan de weg timmeren, dromen van platencontracten en optredens over de hele wereld. Maar ook bands die gewoon veel plezier willen maken en mensen een swingende avond bezorgen. Helaas kunnen we niet alle muzikale talenten voor het voetlicht plaatsen, maar hebben we een willekeurige keuze moeten maken. Maak kennis met vijf enthousiaste bands met hitpotentie.

1 - Ordeloos en wild

“Als we een keertje een rommelig optreden hebben gegeven, slordig hebben gespeeld, dan komt dat door de naam”, grapt Martin Moesker. Rough ’n Tumble staat namelijk voor ‘ordeloos’ of ‘wild’. De band speelt old school rock ’n roll waarvan zo’n negentig procent eigen nummers en een aantal covers. Broers Martin en Anton Moesker spelen beiden gitaar en verzorgen de zang, waarbij Martin ook regelmatig de bluesharp ter hand neemt. Daarnaast verzorgt Rick Finck de baspartijen en Rob Louwers speelt drums. De band bestaat sinds 1996 in zijn huidige bezetting en heeft inmiddels twee cd’s in eigen beheer uitgebracht:  Going Places (2001) en  Live at the Wangbar (Boerderij, 2004). Muzikale droom van de bandleden is om in het voorprogramma van de Rolling Stones te mogen spelen (“maar dan moeten ze wel snel bellen, want ze zijn nu al in de zestig!”). Twee optredens zijn favoriet volgens Martin: het Zeeheldenfestival in Den Haag in 2000 en Kaderock in 2002. Het Zeeheldenfestival was geweldig, omdat het mooi weer was, het plein stond helemaal vol met muziekliefhebbers, het was gezellig en in Martin zijn beleving speelden ze nog goed ook. Kaderock was stampvol en broeierig heet door een wolkbreuk met onweer die ervoor zorgde dat iedereen naar het binnenpodium vluchtte waar Rough ’n Tumble net begon te spelen. De bandleden hebben allemaal al jarenlange muzikale ervaring opgedaan in diverse bands en een optreden is een lust voor het oor en het oog.

 

 

2 Coverband

Zoveel mogelijk optreden en lol maken, dat is wat de leden van This Cover het liefst doen. De band speelt covers uit de jaren ’80 en ’90 en nummers die nu in de hitlijsten zijn terug te vinden. Hun repertoire bestaat onder meer uit nummers van Bryan Adams, Anouk, Kane en Robbie Williams. Rayon Kosoredjo (drums), Noud Maas (basgitaar en zang) en Victor Roumimper (gitaar en zang) maken al tien jaar deel uit van de band. Gitarist Arie IJdo en zangeres Laura Eradus draaien echter ook al heel wat jaren mee. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een demo die in juni klaar zal zijn. “De demo is uiteraard om boekingen te genereren, maar ook erg leuk voor later als je oud bent”, aldus Victor. Het leukste optreden dat ze ooit gegeven hebben is in hun oude stamcafé waar ze diverse bands de revue hebben zien passeren en eindelijk zelf aan de slag mochten. Ook speciaal was het optreden waar Victor ter plekke besloot zijn vriendin ten huwelijk te vragen, zonder dat vooraf met zijn bandleden te overleggen. Hij begon gewoon een speciaal lied te zingen en ging vervolgens op zijn knieën. This Cover is van mening dat Zoetermeer veel bands kent, maar erg weinig gelegenheden om op te treden. This Cover is op zoek naar een toetsenist ter uitbreiding van de band, maar verzorgt ook met de huidige bezetting spetterende optredens.

 

 

3 Zilveren meer

De naam van de band is genoemd naar de schittering van de zon op het water en naar het meer uit Zoetermeer: Silver Lake. De band speelt country, popmuziek en instrumentale nummers. Tot nu toe bestaat het repertoire voornamelijk uit covers met enkele eigen nummers. Er zijn eigen nummers in ontwikkeling die de band graag op cd/dvd wil zetten. De band is in 1999 gevormd en bestaat uit Liek Mac Gillavry (solozang en ritmegitaar), Aren Drooger (sologitaar, mandoline en 2e stem),

Dick Bolle (basgitaar) en Huib Baden (drums). Op 21 mei is Silver Lake live te aanschouwen op het Wijkfestival van Rijswijk, Piramideplein, om 16.15 uur samen met een Line Dance groep. De verscheidenheid aan optredens vinden ze het leukst. “De ene keer speel je in psychiatrische inrichting, dan staat er in de kroeg een dronken type tegen je aan te leunen of moet je een laddertje opklimmen om op een vrachtwagen te komen.” Aren zijn muzikale droom komt binnenkort uit:  “Ik ben geboren op Overflakkee en woon al mee dan veertig jaar in de randstad, maar mijn hele familie woont daar nog. Ik wilde graag eens op 1 van de dorpen van Flakkee spelen en dat gaat in augustus gebeuren.” Liek wil graag dat haar eigen nummers op een cd worden opgenomen en Dick en Huib willen graag voor een groter publiek optreden.

 

 

4 Ambitieus negental

Zenith of Zeal is te vertalen als ‘toppunt van ambitie’ en diverse bandleden hebben hun muzikale strepen al verdiend. De band bestaat inmiddels bijna zes jaar en vond zijn oorsprong op de muziekschool. De zang wordt verzorgd door Marloes van Reijen en Liesbeth de Bruijn, Mardi Kruijt bespeelt de gitaar en Marco Vlot de basgitaar. Maurice Mooijman drumt en Michiel van Poelgeest verzorgt de toetsen. Tenslotte bespeelt Gerrit-Jan Oechies de tenorsaxofoon, Edwin Briggeman de trompet, bügel en trombone en Maaike van Grol de altsaxofoon. ZoZ brengt covers ten gehore, van pop tot rock en van soul tot disco. Op 21 mei is de band te bewonderen in de Boerderij.

 

 

5 Goede sier

De naam Fëanor verwijst naar het boek ‘De Silmarillion’ van Tolkien, waarin Fëanor een elf is die juwelen maakt, net zoals een band nummers schrijft. De band heeft dan ook een repertoire met alleen maar eigen nummers. De muziekstijl is lastig te omschrijven, het houdt het midden tussen rock en metal met diverse andere invloeden. Dionne Hooijmans verzorgt de zang, Ruben Welbedacht bespeelt de gitaar en Ronald Mansveld de basgitaar. Wouter Maalcke neemt de drumpartijen voor zijn rekening en Michael van Oeveren speelt keyboard. Op dit moment is de band bezig met een nieuwe demo. Het eerstvolgende optreden is op 28 mei in Saturnus in Scheveningen tijdens de kwartfinale van BeachBattle, een landelijke bandwedstrijd.

 

 

Nieuwsblad Zoetermeer, mei 2005